Over de therapeut | Speltherapie Elst - praktijk voor kinderen en jongeren
Speltherapie Hanneke van der Eerden
Hanneke speltherapie
15376
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15376,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Hanneke van der Eerden

Passie voor het welzijn van kinderen en voor het vak zijn mijn grote drijfveer. Ik vind het fantastisch als kinderen en jongeren tot bloei komen en zien welke kwaliteiten en talenten ze in zich hebben.

 

Vanuit deze passie koos ik voor de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening, welke werd opgevolgd door de studie Culturele Antropologie. Tijdens en na mijn opleidingen ben ik veel op reis geweest. Ik werkte onder andere met kinderen in Jemen, straatjongens in Zuid-Afrika, in de sloppenwijken in Colombia waar huiselijk geweld regeerde en bij straatbendes in New York.

 

In Nederland, in mijn werk bij de jeugdbescherming, kwam ik veel kinderen en jeugdigen tegen die klem zaten, in een ingewikkelde opvoedsituatie, of middenin een complexe echtscheiding. Ik had te maken met kinderen die niet meer thuis konden wonen en in een pleeggezin of instelling terecht kwamen, of kinderen die waren gevlucht uit oorlogsgebied. Bij de jeugdbescherming was ik bezig met randvoorwaarden te creëren en passende hulp te regelen. Met als doel dat het kind zich weer goed kan ontwikkelen in een veilige leefomgeving.

 

De reiservaringen en de ervaringen binnen mijn werk, vormden voor mij de aanleiding om de opleiding Speltherapie te gaan doen. Daarmee kan ik actief iets betekenen voor kinderen en ouders die hulp of begeleiding nodig hebben. Als kinderen/ jongeren zijn vastgelopen, om welke reden dan ook, vind ik het gaaf om samen te ontdekken wat er speelt én wat zou helpen.

 

Speltherapie is echt een fantastisch middel en een leuke methode om kinderen te helpen. Graag wil ik met het kind/ jongere oplopen om samen te ontdekken waar en wat de mogelijkheden zijn. Ik neem ouders/ verzorgers/ leerkrachten en eventuele andere begeleiders mee in dit proces. Juist het bundelen van krachten heeft zoveel meerwaarde voor het kind en het gezin.

SAMENWERKING

Samenwerkingspartner Natasja Wilhelm van Praktijk Sankofa (www.praktijksankofa.nl) is (ecologisch)pedagoog, rouw-en verlies therapeut en psychosociaal therapeut. Natasja is onder andere gespecialiseerd in het begeleiden van verlies- en rouwervaringen bij kinderen, jongeren en volwassenen. Zij heeft inmiddels 25 jaar werkervaring in het werken met kinderen en jongeren als jeugdhulpverlener, als pedagoog binnen verschillende organisatie waaronder Allio kinderopvang, maar ook als docent, trainer/coach bij onder andere het Spectrum, ROC’s en Hogeschool Arnhem en Nijmegen.

 

 • Speltherapie Elst gaat uitbreiden. De praktijk gaat  per 1 januari 2019 onderdeel uit maken van Kind-en jeugdhulp Elst en gaat verder onder de naam Praktijk Ponga. Praktijk Ponga is per 1 februari gevestigd  aan de Grote Molenstraat 22 te Elst.  De praktijk zal bestaan uit een team van 10 specialisten met verschillende expertises, hierdoor kan de praktijk een breder/completer aanbod bieden aan hulpverlening. Het complete aanbod zal onder meer bestaan uit speltherapie, rouw-en verlies begeleiding en gezinshulp/systeemtherapie. Hanneke van der Eerden en Natasja Wilhelm zijn praktijkhouders van deze nieuwe organisatie. Voor meer informatie de website: www.praktijkponga.nl 
Speltherapeut Elst
Onderwijs
 • Sociaal Pedagogische Hulpverlening (HBO)
 • Culturele Antropologie (Master)
 • Speltherapie (Post-HBO)

 

Werkervaring
 • Jeugdbescherming Gelderland (jeugdhulpverlening/ gezinsvoogdij)
 • Praktijk Speltherapie Tiel
 • Schoolmaatschappelijk werk op een middelbare school
 • Asielzoekerscentrum (begeleiding vluchtelingkinderen en jongeren)
 • Groepsleiding LVG

 

Onderzoek
 • Colombia: onderzoek van een empowerment training bij gezinnen waar sprake was van huiselijk geweld.

 

Bijscholing
 • Signs of Safety
 • Oplossingsgericht werken
 • Kids Skills
 • Een Taal erbij (met behulp van duplo poppetjes in beeld brengen van innerlijke dialoog)
 • Dappere Dino’s trainer: kinderen kunnen onder begeleiding leren omgaan met problemen en emoties rond de scheiding van hun ouders
 • Hero Book / Tree of Life : Programma’s ter bevordering van het welbevinden en geestelijke gezondheid van vluchtelinge kinderen.