Voor wie | Speltherapie Elst - praktijk voor kinderen en jongeren
Speltherapie Elst ondersteunt de ontwikkelingen van kinderen en tieners als het even niet zo makkelijk gaat. Speltherapie is een laagdrempelige vorm van kindertherapie, waarbij spel als middel gebruikt wordt om een kind te begrijpen en verder op weg te helpen.
speltherapie, kinderen, therapie, elst, jongeren
15979
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15979,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

VOOR WIE IS SPELTHERAPIE?

Het aanbod van Speltherapie Elst – als praktijk gericht op kinderen en jongeren van 3 t/m 17 jaar – is geschikt bij o.a. de volgende klachten:

  • Emotionele problemen zoals angsten, traumaverwerking, rouwverwerking, gevolgen van een echtscheiding.
  • Psychosomatische klachten d.w.z. lichamelijke klachten waarbij een medische oorzaak uitgesloten is. Buik- en hoofdpijn zijn bijvoorbeeld klachten die veroorzaakt kunnen worden door emotionele problematiek.
  • Gedragsproblemen zoals woedeaanvallen, liegen, concentratiegebrek, geen contact willen of juist overmatig om aandacht vragen, pesten of gepest worden.
  • Ontwikkelingsfaseproblemen zoals slaap, eet- en zindelijkheidsproblemen e.a.
  • Bijzondere eigenschappen als hoog sensitief e.a.
  • Omgaan met ADHD, PDD-NOS, autisme e.a. Deze kunnen niet worden opgeheven, maar het kind kan wel handvatten hiervoor aangeleerd krijgen om het als minder belastend te ervaren.
  • Brusjes: psycho-educatie op maat voor bijvoorbeeld de broertjes of zusjes (brusjes) van een kind met een beperking.
  • Vluchtelingkinderen tussen twee culturen.
  • Of als uw kind gewoon niet lekker in zijn/haar vel zit.

KAN IK ALS OUDER OOK MET MIJN VRAGEN TERECHT?

Door goed contact met ouders, kan het verloop van de therapie positief beïnvloed worden. Daarom worden er naast het wekelijks contact met het kind ook oudergesprekken gepland om vragen rondom de begeleiding van het kind te beantwoorden en ondersteuning te geven met betrekking tot opvoedingsvragen. In overleg worden frequentie en inhoud bepaald.

 

In principe is er altijd overleg met de leerkracht of intern begeleider omdat een goede afstemming met school vanuit de therapie wenselijk is.

Therapie kind

UIT DE PRAKTIJK

Timo (9) heeft op 2 jarige leeftijd zijn moeder verloren

 

Zijn oudere zusjes waren ouder toen zijn moeder overleed. Zij herinneren haar, maar hij kan zich zijn moeder niet herinneren. “ Wie was mamma en hoe zag zij eruit? Lijk ik op haar? Hield zij ook zo van pannenkoeken? Wat was haar lievelingskleur” Voor Timo bestaan er vragen… heel veel vragen en deze maken hem stil en verdrietig. In speltherapie verzamelt hij al zijn vragen. En samen schrijft hij deze op. Hij bedenkt samen met de therapeut wie zijn vragen kunnen beantwoorden. Opa, oma, een tante, papa, een vriendin van mama. …Bij elk gevonden antwoord legt Timo een puzzelstukje neer. Niet een gewoon puzzelstukje, maar een puzzelstukje van een foto van zijn moeder. En als de puzzel compleet is, weet Timo heel veel van zijn moeder. Timo is niet stil meer, hij speelt en lacht en maakt plezier en huilt soms net als alle kinderen doen.

Marco (9) krijgt te maken met tegenslag in zijn leven.

 

Zijn ouders zijn pas geleden gescheiden. Hij wilde dat het niet zo was. We tekenen. Hij tekent een groot hart. Het ziet er vurig rood uit en binnen is het leeg. “Stel dat dit hart zou kunnen praten Marco, wat zou het zeggen denk je?” vraag de speltherapeut hem. Marco hoeft niet lang na te denken, het antwoord ligt al op zijn lippen: “Dat ie heel alleen is en mijn hart heeft pijn….” Beiden zuchten we erover. Het is niet niks. We zijn een tijdje stil en tekenen verder aan onze tekeningen. Dan stelt de speltherapeut hem de vraag of hij kan bedenken wat zijn hart nodig heeft om zich weer wat beter te voelen?  Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht; “Een frietje!” roept hij, “maar die kan ik niet tekenen!”. Samen gaan we aan de slag; we tekenen een knapperig frietje voor zijn hart. Marco neemt zijn hart mee naar huis;  “Voor naast m’n bed”.

NEEM CONTACT OPBenieuwd wat speltherapie voor jullie kind kan betekenen? Of heb je vragen? Neem dan contact met mij op!