Het aanbod van Speltherapie Elst – als praktijk gericht op kinderen en jongeren van 3 t/m 17 jaar – is geschikt bij o.a. de volgende klachten:
Door goed contact met ouders, kan het verloop van de therapie positief beïnvloed worden. Daarom worden er naast het wekelijks contact met het kind ook oudergesprekken gepland om vragen rondom de begeleiding van het kind te beantwoorden en ondersteuning te geven met betrekking tot opvoedingsvragen. In overleg worden frequentie en inhoud bepaald.
In principe is er altijd overleg met de leerkracht of intern begeleider omdat een goede afstemming met school vanuit de therapie wenselijk is.
Zijn oudere zusjes waren ouder toen zijn moeder overleed. Zij herinneren haar, maar hij kan zich zijn moeder niet herinneren. “ Wie was mamma en hoe zag zij eruit? Lijk ik op haar? Hield zij ook zo van pannenkoeken? Wat was haar lievelingskleur” Voor Timo bestaan er vragen… heel veel vragen en deze maken hem stil en verdrietig. In speltherapie verzamelt hij al zijn vragen. En samen schrijft hij deze op. Hij bedenkt samen met de therapeut wie zijn vragen kunnen beantwoorden. Opa, oma, een tante, papa, een vriendin van mama. …Bij elk gevonden antwoord legt Timo een puzzelstukje neer. Niet een gewoon puzzelstukje, maar een puzzelstukje van een foto van zijn moeder. En als de puzzel compleet is, weet Timo heel veel van zijn moeder. Timo is niet stil meer, hij speelt en lacht en maakt plezier en huilt soms net als alle kinderen doen.
Zijn ouders zijn pas geleden gescheiden. Hij wilde dat het niet zo was. We tekenen. Hij tekent een groot hart. Het ziet er vurig rood uit en binnen is het leeg. “Stel dat dit hart zou kunnen praten Marco, wat zou het zeggen denk je?” vraag de speltherapeut hem. Marco hoeft niet lang na te denken, het antwoord ligt al op zijn lippen: “Dat ie heel alleen is en mijn hart heeft pijn….” Beiden zuchten we erover. Het is niet niks. We zijn een tijdje stil en tekenen verder aan onze tekeningen. Dan stelt de speltherapeut hem de vraag of hij kan bedenken wat zijn hart nodig heeft om zich weer wat beter te voelen? Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht; “Een frietje!” roept hij, “maar die kan ik niet tekenen!”. Samen gaan we aan de slag; we tekenen een knapperig frietje voor zijn hart. Marco neemt zijn hart mee naar huis; “Voor naast m’n bed”.
Benieuwd wat speltherapie voor jullie kind kan betekenen? Of heb je vragen? Neem dan contact met mij op!